'Mode' in het Sinterklaaspapier


Ook Sinterklaaspapier is onderhevig aan mode. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw waren de kleuren oranje, paars en bruin in de mode. In die tijd zijn er veel Sinterklaaspapieren gedrukt met juist die kleuren als ondergrond.

Niet alleen de kleuren maar ook het dessin veranderde in de loop der jaren. In de zestiger jaren van de vorige eeuw hadden veel gezinnen een tv. antenne op hun dak. Dat is terug te vinden op het Sinterklaaspapier. In de negentiger jaren zijn beren helemaal 'in'. Ze staan dan ook op het Sinterklaaspapier.Milieubewustzijn was en is in de mode. Er bestaat beige Sinterklaaspapier dat erg veel lijkt op Kringlooppapier. Helaas is het echte Kringlooppapier, wat stevigheid betreft, niet geschikt voor inpakpapier.

De cultuur van het Sinterklaaspapier

Iedereen kent Sinterklaas en velen vieren jaar na jaar het Sinterklaasfeest. Ook op scholen, waar kinderen zitten met verschillende culturele achtergronden wordt het gevierd. Er zijn Sinterklaaspapieren op de markt waar blanke kinderen en zelfs donkere kinderen te zien zijn die zich verkleden als Sinterklaas en Zwarte Piet!
Dat dit feest traditioneel gevierd wordt is bekend, maar niet iedereen weet, dat die tradities ook op het Sinterklaaspapier te vinden zijn. Zoals de aankomst van de stoomboot, de rijtoer, het tafereel op de hoge daken, het zingen en het schoen zetten bij de schoorsteen etc. Ook de elementen zoals de cadeautjes, de zak waar stoute kinderen in gestopt werden en zelfs de roe..is op het Sinterklaaspapier te vinden! Thema's, zoals muziek, sport, kindertekenigen en verschillende vormen van vervoer zijn ook op het Sinterklaaspapier te ontdekken. Sudoku's komen ook op het papier voor.
De rol van Sinterklaas en Zwarte Piet is door de tijden heen in de maatschappij veranderd. Dat is ook op het Sinterklaaspapier te zien. Sinterklaas is van een voorname, statige man veranderd in een vrolijke, gezellige man en Zwarte Piet van boeman in een speelse kindervriend.Het onafscheidelijke en traditionele duo en gelukkig ook Zwarte Piet, is na veel discussies van de afgelopen jaren, nog steeds op de meeste Sinterklaaspapieren te vinden! In de 2e helft van de vorige eeuw waren er veel Sinterklaaspapieren met nostalgische taferelen. Opmerkelijk is het dat na het jaar 2000 nostalgie weer terugkomt op het Sinterklaaspapier. Oude motieven en patronen worden weer, soms in een andere kleurstelling, of in een ander formaat, opnieuw gebruikt!

Feestmaandpapier

Een tijd lang is er sprake van geweest dat de kerstman Sinterklaas aan het verdringen was. Dat had tot gevolg dat er minder Sinterklaaspapier werd gedrukt en dat er meer 'Feestmaandpapier' op de markt kwam. Op die feestmaand papieren stonden wel wat Kerst en Sinterklaasmotieven, maar vaak drukten de fabrieken alleen de woorden 'December Feestmaand' of 'Prettige feestdagen' op het papier. Voor de zuinige Nederlander wellicht dé oplossing! Maar niet voor de 'Sinterklaas traditiegetrouwe' Nederlander. Gelukkig keerde het tij en produceerden de fabrieken weer volop écht Sinterklaaspapier! Opmerkelijk is dat de fabrieken voor de Tweede Wereldoorlog ook 'Feestmaandpapier' drukten. Op het papier stonden naast Sinterklaas en Kerstmotieven ook Oud en Nieuwjaarsmotieven, zoals de klok met wijzers die bijna op 12 uur staan en een schaal met dampende oliebollen. Zo zie je maar weer!

 


Een greep uit de verzameling sinterklaaspapieren: Thema: Kringlooppapier Thema: Commercie Thema: Commercie


Home

Sinterklaaspapier
Historie
Dessins
Trends


Verzamelaarster
Achtergrond
Presentaties
Publiciteit
Reacties