'Mode' in het Sinterklaaspapier


Ook Sinterklaaspapier is onderhevig aan mode. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw waren de kleuren oranje, paars en bruin in de mode. In die tijd zijn er veel Sinterklaaspapieren gedrukt met juist die kleuren als ondergrond.

Niet alleen de kleuren maar ook het dessin veranderde in de loop der jaren. In de zestiger jaren van de vorige eeuw hadden veel gezinnen een tv. antenne op hun dak. Dat is terug te vinden op het Sinterklaaspapier. In de negentiger jaren zijn beren helemaal 'in'. Ze staan dan ook op het Sinterklaaspapier.Milieubewustzijn was en is in de mode. Er bestaat beige Sinterklaaspapier dat erg veel lijkt op Kringlooppapier. Helaas is het echte Kringlooppapier, wat stevigheid betreft, niet geschikt voor inpakpapier.

De rol van Zwarte Piet is door de jaren heen veranderd. In het begin werd hij als een strenge boeman afgeschilderd, waar de kinderen bang voor waren. Stoute kinderen gingen over de knie, kregen er met de roe van langs of werden in de zak gestopt. De roe, de zak en zelfs kindertjes die over de knie gingen, kwamen allemaal op het Sinterklaaspapier voor. De Zwarte Piet van nu is een snelle jongen, die atletisch is, lef heeft en gekke kunsten uithaalt. Dat is te zien op de verschillende Sinterklaaspapiertjes.

De rol van Sinterklaas is ook op het Sinterklaaspapier veranderd. Eerst werd hij als een eerbiedwaardige, voorname man afgebeeld, zittend in zijn grote Sinterklaasstoel of op zijn witte schimmel. Nu wordt hij ook schaatsend of fietsend of zittend in een helikopter of raket afgebeeld. De Sinterklaas van nu is levendiger en vaak grappiger geworden.De Sint van tegenwoordig gaat helemaal met zijn tijd mee. Hij zit zelfs achter de computer!

Veel Nederlanders vieren nog steeds het gezellige Sinterklaasfeest. Ook op scholen, waar kinderen zitten met verschillende culturele achtergronden wordt het gevierd. Er zijn Sinterklaaspapieren op de markt, waar blanke kinderen en zelfs donkere kinderen te zien zijn die zich verkleden als Sinterklaas en Zwarte Piet! Sudoku's op het Sinterklaaspapier? Sinds een paar jaar hebben die ook hun weg gevonden op het papier. Zo zie je dat de ontwerpers van het Sinterklaaspapier de 'mode' in de maatschappij blijven volgen.

 FEESTMAANDPAPIER

Een tijd lang is er sprake van geweest dat de kerstman Sinterklaas aan het verdringen was. Dat had tot gevolg dat er minder Sinterklaaspapier werd gedrukt en dat er meer 'Feestmaandpapier' op de markt kwam. Op die feestmaand papieren stonden wel wat Kerst en Sinterklaasmotieven, maar vaak drukten de fabrieken alleen de woorden 'December Feestmaand' of 'Prettige feestdagen' op het papier. Voor de zuinige Nederlander wellicht dé oplossing! Maar niet voor de 'Sinterklaas traditiegetrouwe' Nederlander. Gelukkig keerde het tij en produceerden de fabrieken weer volop écht Sinterklaaspapier! Opmerkelijk is dat de fabrieken voor de Tweede Wereldoorlog ook 'Feestmaandpapier' drukten. Op het papier stonden naast Sinterklaas en Kerstmotieven ook Oud en Nieuwjaarsmotieven, zoals de klok met wijzers die bijna op 12 uur staan en een schaal met dampende oliebollen. Zo zie je maar weer!

 


Een greep uit de verzameling sinterklaaspapieren: Thema: Kringlooppapier Thema: Commercie Thema: Commercie


Home

Sinterklaaspapier
Historie
Dessins
Trends


Verzamelaarster
Achtergrond
Presentaties
Publiciteit
Reacties